דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / עונת הרחצה 2022 מסתיימת בהצלחה 84.3% מהחופים הפתוחים קיבלו ציון "נקי" או "נקי מאוד"
נהריה מרכז. צילום_ גידי בטלהיים, המשרד להגנת הסביבה

עונת הרחצה 2022 מסתיימת בהצלחה 84.3% מהחופים הפתוחים קיבלו ציון "נקי" או "נקי מאוד"

אינדקס חברות וספקים

מבלים ושומרים על החופים ועל הים – עונת הרחצה 2022 מסתיימת עם מספרי שיא: מנתוני מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה עולה, כי בעונת הרחצה השנה 84.3% מהחופים הפתוחים קיבלו ציון "נקי" או "נקי מאוד"

פרסום

 

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "השינוי החיובי ברמת הניקיון בחופים ממשיך, ואנו מסכמים את עונת הרחצה עם מספרי שיא. היה השנה שילוב של מספר דברים, בהם מיסוי על כלי פלסטיק חד-פעמיים, הרחבת חוק הפיקדון, קמפיינים בנושאי פלסטיק וחופים שרתמו את הציבור והגברת הפיקוח והאכיפה. העמקנו את שיתוף פעולה עם הרשויות החופיות גם בתגבור הניקיון ואכיפת ניקיון בחופים הפתוחים, וגם המשכנו לפעול עם ארגונים סביבתיים, בהם אקואושן, לרתימת הציבור. נמשיך להוביל לגמילה של כולנו מפלסטיק חד-פעמי. לקראת הגשמים חשוב במיוחד להזכיר שפסולת ופלסטיק לשימוש חד פעמי עלולים להגיע גם לים כשהם מושלכים במרחב הציבורי. שמירה על מרחב ציבורי נקי מפסולת תשמור גם על הים שלנו נקי"

תוצאות מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לעונת הרחצה 2022 (בתאריכים 8 באפריל 2022 עד 24 באוקטובר 2022) מצביעות על כך שלאורך כל עונת הרחצה, 84.3% מהחופים הפתוחים (שאינם מוכרזים) קיבלו ציון "נקי" או "נקי מאוד" ורק 4.4% מהחופים קיבלו ציון "מלוכלך" או "מלוכלך מאוד".

בשנה זו לראשונה, 82% מהחופים הפתוחים בישראל (153 קילומטר) היו נקיים לפחות 70% מהזמן. מדובר בנתון הגבוה ביותר משנת 2016, שבה רק 30% מהחופים היו נקיים לפחות 70% מהזמן (והייתה השנה הראשונה שבה בוצעה מדידה בת השוואה). בשנה שעברה הנתון היה 61%.

הרשויות החופיות הנקיות ביותר בעונת הרחצה 2022 הן: אשדוד, בת ים, גן רווה, חוף כרמל, חיפה, טירת הכרמל, מטה אשר, נהריה, נתניה, עכו וחופי רשות הטבע והגנים. הרשות החופית עם הציון הנמוך ביותר בעונת הרחצה 2022 היא מועצה אזורית חוף אשקלון עם רק 17% חופים נקיים.

במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד יוזמת סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר מלווים את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.

18 הרשויות שזוכות בעונת הרחצה הנוכחית לתגבור של יותר מ-7,000 שעות שיטור הן: נתניה, הרצליה, מועצה אזורית חוף הכרמל, מועצה אזורית עמק חפר, אשקלון, מועצה אזורית מטה אשר, קריית ים, איגוד ערים כינרת, אשדוד, נהריה, טירת כרמל, עיריית עכו, חיפה, תל-אביב יפו, מועצה אזורית חוף השרון, בת ים, חדרה ואילת.

היקף מימון הפרויקט הוא מיליון שקל, ובמסגרת פעילות האכיפה, המלכלכים בחוף עלולים להיקנס בסכום של עד 750 שקלים בגין השלכת פסולת בשל הרגישות הגבוהה של החופים.

עד כה במסגרת תוכנית תגבור האכיפה (בתאריכים 25 ביוני עד 18 באוקטובר) דווח על 358 פעולות בתחומן של הרשויות החופיות (וביניהן איגוד ערים כנרת). במהלך פעולות אלו חולקו כ-7,366 קנסות, ומתוכם ניתנו כ-1,158 קנסות על עבירות ניקיון.

קמפיין הסברה:

משאירים את החד פעמי ל.. פעם: במהלך עונת הרחצה, המשרד להגנת הסביבה יצא בקמפיין הסברה בהובלת השחקנית ניב סולטן לציבור הכללי, שמטרתו הימנעות משימוש בכלי פלסטיק חד-פעמיים בחופים. במסגרת הקמפיין, בשיתוף עם עמותת אקואושן, הפיק המשרד להגנת הסביבה סרטון שמזכיר לכולנו ששימוש בכלים חד פעמיים היה נפוץ "פעם", שכן כולנו לא הבנו עד כמה השימוש בכלים חד פעמיים מזהם את הסביבה ופוגע בבריאות. היום, עם עליית המודעות לנזקי הפלסטיק לבריאות ולסביבה, כולנו עוברים לשימוש בכלים רב פעמיים, כי "הסביבה ואני זה קשר רב פעמי".

הקמפיין עמד בראש מדד הפרסומות של יוטיוב ו-ynet לחודש ספטמבר, וזכה במקום השני בקקטוס הזהב של קשת 12, איגוד הפרסום הישראלי וחברת המחקר "שילוב", כפרסומת האפקטיבית ביותר.

 

הרחבה:

 

התקציב לתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2022 הוא 16 מיליון שקל. שנת 2022 היא השנה ה-17 לתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה הפועלת משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיון החופים והים לפי המחויבות הבין-לאומית לטובת הסביבה והציבור בישראל.

פרסום

 

מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי ועיקר תקציבה מופנים לתמיכה ברשויות החוף בניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים – כך ש-75% מהחופים יהיו נקיים 70% מהשנה במטרה לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל.

 

המשרד להגנת הסביבה פרסם באחרונה, בשיתוף רשות הטבע והגנים והחברה לחקר ימים ואגמים, דוח המצביע על ההשפעה המדאיגה של פסולת פלסטיק על צבי הים במזרח הים התיכון. הדוח מצא כי פסולת פלסטיק נמצאה בקיבות של 100% מצבי הים שנבדקו. על פי הערכות שונות, 8 מיליון טונות פלסטיק מושלכות לים מדי שנה בעולם, ובישראל נמצא שעד 90% מהפסולת הימית היא פלסטיק שכמעט ואינו מתכלה. ממצא זה גבוהה יותר מהנתונים העולמיים ונתונים בשאר ים תיכון. למידע נוסף  – https://www.gov.il/he/departments/news/sea-turtles

 

המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע מלהביא פסולת פלסטיק לחופי הים, במטרה לשמור על החופים של כולנו נקיים. חד פעמי – לא בים שלי!

 

Print Friendly, PDF & Email
מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים