ארגון התקינה הבין-לאומיISO פרסם תקן לשירותי מים בחירום שהוביל מכון התקנים הישראלי
מכון התקנים הישראלי הוביל את הכנתו של תקן ISO בין-לאומי למתן שירותי מי-שתייה חלופיים בזמן משבר, כמו מתקפת סייבר או מגיפה
החודש פרסם ארגון התקינה הבין-לאומיISO תקן למתן שירותי מים בחירום, ISO 24527. את התקן יזמה והובילה ישראל במסגרת התוכנית לקידום תקינה בין-לאומית בתחום המים שפועלת במכון התקנים הישראלי.
התקן, המפרט הנחיות למתן שירותי מי-שתייה חלופיים בזמן משבר, מבוסס על תפיסת ניהול המשברים של רשות המים בישראל ועל הנהלים הנגזרים ממנה. רשות המים בישראל מוערכת בעולם בזכות הניהול הריכוזי והאיכותי של משק המים. למרות משברי המים הרבים שישראל ידעה, ההתמודדות היא מיטבית, ובמקרי חירום בפרט.
כתקן בין-לאומי, שפותח בקונצנזוס כמחויב בתקינה בין-לאומית, שיתפו גם אנגליה, ארצות הברית, גרמניה, יפן, קנדה ומדינות נוספות את דרכי ההתמודדות שלהן עם משברי מים, וכך נוצר תקן ברמה בין-לאומית שמתאים ליישום בכל העולם. עם פרסום התקן הוא כבר עבר לתהליכי אימוץ כתקן לאומי של זמביה, שלמרות מקורות המים הרבים שלה, סובלת מבצורות. עוד בשלבי ההכנה של התקן, עלתה המודעות לחשיבות הרבה של נהלים מסודרים לחלוקת מים בחירום, ומדינות כמו קנדה, שאין להן נוהל לנושא הזה, ביקשו את הנחיית ישראל.
לדברי מנכ"ל מכון התקנים הישראלי, ד"ר גלעד גולוב, "פרסום התקן הבין-לאומי מסייע לתעשייה הישראלית בשיווק ובייצוא. התקן שפורסם יכול להביא לחשיפה של תעשיית מיכלי המים הייחודיים המיוצרים בישראל, שמתוארים בתקן, לשוק העולמי".
משברי מים תחת מתקפות סייבר ובזמן הקורונה
התמודדות עם משברי מים וחלוקת מים בחירום דורשת תכנון מראש ומוכנות בכל עת. פרסום התקן בימים אלה מקבל אף יותר רלוונטיות, מאחר שכמה מהמחוללים הצפויים למשברי מים הוא מתקפות סייבר כמו אלה שישראל חוותה לאחרונה, ומגיפות. מגיפות כשלעצמן, לפחות אלה מסוג השפעת כמו הקורונה, לא פוגעות באיכות המים. עם זאת, התחוללות מגיפה יכולה להביא לנטרול של כוח האדם החיוני לתפעול מערכות המים והביוב, מה שבתורו יכול לגרום למשבר מים. במקרה כזה, נדרשת הפעלה של מערך החירום המפורט בתקן שפורסם כעת.
מידע נוסף על תקנים בין-לאומיים בתחום המים שישראל מובילה את הכנתם נמצא כאן.