דף הבית / חדשות מים ואיכות סביבה / מה ההבדל בין זיקוק, הפלרה ואוסמוזה?

מה ההבדל בין זיקוק, הפלרה ואוסמוזה?

אינדקס חברות וספקים

מאת

פרסום

טיהור מים מבוצע בשיטות שונות ולמטרות מגוונות. בישראל מבצעים את תהליך הסינון במתקני טיהור ייעודיים, אך יש גם שיטות שניתנות ליישום בבית

 

טיהור מים. איור: shutterstock

טיהור מים. איור: shutterstock

בישראל נעשים מאמצים לייצור תעשייתי של מים והשבת מי שפכים מטוהרים לשימוש חוזר. לראייה, לפי דו"ח שפורסם על ידי תאגיד המים בשנת 2015, מאז שנת 2010 יוצרו בישראל מים נוספים בהיקף של 4.5 מיליארד מ"ק. זהו נתון מדהים שמוכיח את היכולת ואת הפוטנציאל למניעת פגיעה קשה ובלתי הפיכה במקורות המים הטבעיים של המדינה.

יחד עם זאת, השיטות הנפוצות לטיהור מים לא מוכרות לציבור הרחב. רובנו רגילים לצרוך את המים ישירות מהברז או ממתקני מינרליים ייעודיים, בלי להבין את התהליך הארוך או את המשמעות של טיפול וחיטוי. התוצאה היא חוסר מודעות ופגיעה אפשרית ביכולת לשנות את דפוסי הרגלי צריכת המים בקרב הציבור.

הכירו את תהליך הסינון שמתבצע במתקני המים בישראל

יש שיטות רבות לטפל במים והבחירה בהן מתבצעת לפי ייעוד המים והעלות. לפני הטיפול עצמו נדרשת שאיבה של המים מתוך מקור, או הובלה בצינורות ומכלים. שלבים לא פחות חשובים שמתבצעים לפני הטיפול והטיהור כוללים סינון גס להסרת פסולת ועצמים גדולים, אחסון לתקופה של בין כמה ימים לחודשים כדי לאפשר התרחשות של תהליכי טיהור ביולוגיים טבעיים והכנה לריכוך. כמו כן, יש לציין את שלב החיטוי בכלור שמתבצע במתקני טיהור רבים כדי למזער התפתחות אורגניזמים בצינורות ובמכלים.

השיטה הכי פשוטה לטיהור מים מחייבת הפתתה, שיקוע, סינון וחיטוי. הפתתה מתבצעת על ידי הסרת עכירות וצבע באמצעות הוספת חומרים שגורמים להגדלת מוצקים. שיקוע מתבצע באגן מיוחד, שאליו נכנסים מים אחרי שהם עוברים את אגן ההפתתה. מסנן נוסף מסייע לסינון הפתיתים שלא שקעו ולאחר מכן מבצעים גם את החיטוי.

המים בישראל ובמקומות אחרים ברחבי העולם עוברים חיטוי כדי להוציא מהם גורמי מחלות. את החיטוי מבצעים גם על ידי הוספת חומרים למים בשלב האחרון של טיהור מי שתייה, וגם על ידי סינון. השיטה הנפוצה לחיטוי היא באמצעות כלור ובישראל פחות מנצלים את היתרונות של חיטוי באוזון או חיטוי באמצעות אור אולטרא סגול.

מה ההבדל בין זיקוק, הפלרה ואוסמוזה?

פרסום

יש שיטות נוספות לטיהור מים וביניהן כדאי למנות בעיקר את ההבדלים בין הפלרה, זיקוק ואוסמוזה. הפלרת מי שתייה היא היוצאת דופן ברשימה, כי מדובר על הוספה של פלואוריד על ידי רשויות המדינה במטרה להפחית את שיעור העששת. במילים אחרות, הפלרה לא מתבצעת לצורך חיטוי או טיהור מים נטו, אלא כדי להשיג יעדים אחרים.

זיקוק הוא תהליך שמבוסס על אלמנטים פיזיקליים. בתהליך הזה מפרידים תערובת נוזלים על בסיס נקודות הרתיחה השונות של המרכיבים. אם ניקח לדוגמא את מערכת הזיקוק הפשוטה ביותר, נראה שלאחר הרתחה של התערובת מתבצעת הולכה של האדים העולים מהעיבוי לכלי נפרד. אדים אלו הם המצב הגזי של החומר ולהם יש את נקודת הרתיחה הנמוכה ביותר בתערובת. מבצעים את הפעולה הזו שוב לכל חומר בתערובת, עד שהיא מופרדת מכלל מרכיביה השונים.

השיטה של אוסמוזה הפוכה מוכרת לכל מי שמשתמש במתקן מים מינרליים בבית או במשרד. בעברית קוראים לשיטה הזו "פעפוע הפוך", כי היא מתארת תהליך של מעבר תמיסה דרך מסנן. שלבי האוסמוזה העיקריים במתקן טיהור מים ביתי לדוגמא הם שימוש במסנן מכני למניעת מעבר חלקיקים מעל גודל מסוים, לכידת כלור עם מסנן פחם פעיל ולבסוף סילוק תרכובות נוספות עם מסנן פחם דחוס.

* כתבה זו היא תוכן שיווקי מטעם המפרסמים ועל אחריותם.

Print Friendly, PDF & Email
מצטרפים לדף הפייסבוק של מים-נט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל מים נט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל מים נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים ,ידיעות מהארץ העולם ועוד המון אינפורמציה בתחום תעשיית המים ותעשיית איכות הסביבה. בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר. כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר

כדי להיות תמיד מעודכנים