במסגרת ההתייעצויות הבין-ממשלתיות גרמניה-ישראל בראשות ראש הממשלה נתניהו והקנצלרית מרקל, נפגש היום (4.10) סגן השר להגנת הסביבה ירון מזוז עם סגנית שרת הסביבה של גרמניה הגב' Rita Schwarzelühr-Sutter.
היחסים בין ישראל וגרמניה הם הדוקים במיוחד וחשובים מאוד לשתי המדינות וגם בין משרדי הסביבה של ישראל וגרמניה ישנם יחסים קרובים שהובילו לשיתוף פעולה עקבי ופורה במגוון תחומים סביבתיים כגון איכות אוויר, שינוי אקלים, ניהול פסולת ועוד.
בפגישתם סיכמו סגני השרים להדק עוד יותר את שיתוף הפעולה בין משרדי הסביבה, בדגש על תחום הניהול הסביבתי בתעשייה וקידום שימוש יעיל במשאבים בתעשייה. מדיניות המשרד בתחום אסדרה של מפעלי תעשייה נשענת במידה רבה על הרגולציה הסביבתית הגרמנית. בנוסף, בשנים האחרונות התקיימו שני מיזמי "תאומות" (Twinning) מוצלחים עם מומחים מגרמניה (במימון האיחוד האירופי), שעסקו במודרניזציה של מערכי הרישוי והפיקוח הסביבתי של מפעלי תעשייה בישראל לפי המודל של רישוי ופיקוח סביבתי משולבים.
כהמשך לפרויקטים אלה, סוכם כי שני המשרדים יקדמו מפגשים והתייעצויות בין מומחים משתי המדינות בנושאים של זיהום אוויר, אירועי חומרים מסוכנים במפעלים, שפכי תעשייה והתייעלות במשאבים, על מנת לסייע בגיבוש ויישום רגולציה מתקדמת בישראל.
כמו-כן, סוכם במפגש לקדם שיתוף פעולה נרחב בכל הקשור ליישום היעדים לפיתוח בר קיימא של האו"ם (Sustainable Development Goals – SDG's). בספטמבר 2015 אימצה העצרת הכללית של האו"ם את "אג'נדה 2030 לפיתוח בר קיימא" הכוללת תכנית פעולה של 17 יעדים אותם יש להטמיע במדינות החברות – ה-SDG's – כולל מטרות ומדדים רבים. היעדים נועדו למגר עוני מחד ולהגן על כדור הארץ מאידך וכל זאת תוך צמיחה כלכלית עולמית. מדובר בתהליך בין-לאומי מרכזי כיום, ושיתוף הפעולה עם גרמניה יסייע לשיפור תהליך ההטמעה הלאומי וכן יכול לסייע לחיזוק מעמדה הבין-לאומי של ישראל כמדינה שמשתתפת ותורמת במסגרת תהליכים עולמיים.
כוחה של אג'נדה 2030 הוא ביכולתה להפגיש את כל ממדי הפיתוח בר-קיימא – הסביבתי, הכלכלי והחברתי, ולפיכך לרתום מגוון משרדי ממשלה ובעלי עניין אחרים לפעילות משותפת להשגת היעדים. לאחרונה הותנעה פעילות לקידום מדיניות פנים ישראלית במסגרת יישום היעדים, בדגש על היבטים סביבתיים. הוקמו מספר קבוצות עבודה, חלקן בהובלת המשרד להגנת הסביבה ואחרות בהובלת משרדים אחרים, כאשר כל קבוצה מתמקדת במטרות ומדדים שמסייעים לקדם מדיניות רלבנטית לישראל. יצוין כי ביולי 2019 ישראל תציג באו"ם את הדיווח הלאומי הראשון שלה אודות יישום היעדים. לשם הכנת הדוח הלאומי הוקם צוות עבודה בין-משרדי בהובלת המשרד להגנת הסביבה ומשרד החוץ.
סגן השר מזוז אמר כי "מבחינת המשרד להגנת הסביבה שיתוף הפעולה עם גרמניה הוא אסטרטגי ונרחב יותר מאשר עם כל מדינה אירופית אחרת. כעת אנו מרחיבים ומעמיקים עוד יותר את שיתוף הפעולה. אני סמוך ובטוח שהמשך היחסים המצוינים בין משרדי הסביבה של שתי המדינות יביא תועלות רבות לשני הצדדים ויעזור לנו ביצירת סביבה טובה יותר ברמה הלאומית והעולמית". עוד ציין סגן השר כי שמח על היענות סגנית השרה להזמנתו לסיור במפרץ חיפה.
ההתייעצויות הבין-ממשלתיות נערכו הפעם תוך ציון עשור למפגשים מעין אלה. בהצהרת הסיכום של רוה"מ נתניהו והקנצלרית מרקל נאמר בין השאר כי הממשלות מדגישות את מחויבותן לפעול בשיתוף פעולה לקראת יישום שאפתני, מקיף ובזמן של "אג'נדה 2030 לפיתוח בר קיימא" והיעדים לפיתוח בר קיימא, לשם קידום ניהול בר קיימא של משאבי טבע ויצירת כלכלות וחברות בנות קיימא. בנוסף, הממשלות יפעלו יחד לשיפור יעילות השימוש במשאבים וקידום חדשנות סביבתית. עוד נאמר בהצהרה כי שתי הממשלות מכירות בצורך בנקיטת פעולה דחופה לטיפול באיום הגלובלי הנובע משינויי האקלים וכי הממשלות עושות מאמץ להפחית את פליטות הפחמן בכלכלה עד המחצית השנייה של המאה הנוכחית, כולל מאמצים לחולל מהפך במגזרי האנרגיה שלהן עד 2050.